Kaj je razlika med “biti pozitiven” in “razmišljati pozitivno”?

Kaj je razlika med “biti pozitiven” in “razmišljati pozitivno”? Ko smo pozitivni, nam sploh ni treba več razmišljati. 

Biti pozitiven je zame “višja stopnja” pozitivnega razmišljanja. Seveda je razmišljati pozitivno boljše, kot razmišljati negativno. In že to je dovolj težka naloga. Ko osvojimo zavestno pozitivno razmišljanje, nam to lahko pomaga ustaviti cikel negativnih misli in v slabih stvareh videti nekaj dobrega. 

A sama imam izkušnje, da v nekaterih primerih, pozitivno razmišljanje ne deluje več. Razmišljanje, pozitivno ali negativno, je še vedno samo razmišljanje. In deluje toliko, kolikor je močna naša volja, toliko, kolikor smo labilni za samosugestijo. Dokler smo v tem močni, si lahko tako ustvarimo bolj kvalitetno življenje. Ko pa pridemo do mej sugestije in lastne volje, pa si lahko še tako dolgo ponavljamo, da je vse uredu, da smo dobro, da smo srečni, da se imamo radi, da smo zadovoljni, a temu ne bomo verjeli.

Naše stanje bo ostalo isto, misli ga ne bodo spremenile. Ker ne dosežejo nivojev, kjer se nahaja naša blokada. Vedno, ko razmišljamo, je naše stanje še vedno odvisno od zunanjih okoliščin. 

Zato, ko pozitivno razmišljanje ne deluje več, preprosto prenehajmo razmišljati. Odpremo se za vse- pozitivno in negativno. Pripravljeni smo sprejeti obe možnosti. Se prepustiti zaupanju v Življenje, tako, da nas sploh ne zanima več kaj bo. Ker kdo stvarem sploh daje predznak? 

Ponavadi se lahko tako predamo šele, ko vidimo, da ne moremo na nič več vplivati, ko smo premajhni, ko lahko samo še počakamo, da se zgodi, kar se mora. Ko ni več materiala za razmišljanje, se soočamo z danim trenutkom, ko pride. 

Z vajo iz dneva v dan opuščamo pretirano razmišljanje. In verjamem, da naposled dosežemo, da se nas karkoli pride, le še bežno dotakne in gre naprej. Živimo nemoteno in spontano. 

Ko stvari prihajajo, jih ne čakamo z napetostjo, ampak z radovednostjo. Ko so pred nami, se nanje ne odzovemo s čustvi, ampak s sprejemanjem. Ko gredo, jih ne analiziramo in sodimo, ampak se jim zahvalimo in jih spustimo. Ker smo voda, ni trka, ni težav. Takrat ni več potrebe po pozitivnem razmišljanju, ker pozitivni samo smo.