Karmične zanke

Če bi poimenovali nekaj največjih KARMIČNIH ZANK v katere je kolektivno ujeto človeštvo, bi se glasile: Nadzor, varnost, identiteta, navezanost, znanje in izpolnjevanje želj. 

In če mislimo, da bi morale imeti karmične zanke negativno konotacijo, se motimo, kajti ob branju zgornjih besed se ravno obratno počutimo prijetno. In zato so to zanke. Dokler nam je nekaj prijetno nimamo nobene želje, da bi prišli ven.

To so namreč stvari, ki si jih vsi želimo, za katere si po večini prizadevamo in s tem pogojujemo dobro življenje. Prizadevamo si, da bi imeli čim več nadzora nad življenjem, želimo si, da bi se počutili varno- fizično in emocionalno. Vsi si želimo stabilno identiteto in pripadnost, več znanja, pogoje za uresničevanje želj..

Na ravni družbe imamo institucije, ki nam slednje skušajo zagotoviti. Razne psihološke, celo duhovne knjige nam dajejo nasvete kako vse to pridobiti, a ne kako se osvoboditi! Kajti bolj, ko se pehamo za temi stvarmi, bolj bo naše življenje sicer udobno, a nikoli svobodno. S tem bomo samo krasili svojo ječo, nikoli pa šli iz nje.

Spet drugi se bodo proti tem zankam borili tako, da bodo poskušali osvojiti njegovo nasprotje. Za zmago nad navezanostjo bodo prisegali na nenavezanost in se vsemu odpovedali, namesto nadzora stavili na flegmatičnost, namesto varnosti bodo iskali nevarnost...A  nasprotje ni osvoboditev, je samo druga stran istega kovanca, ki je še vedno pod vplivom iste zanke.

Za preseganje in preraščanje neke karmične zanke je potrebno doseči višje in povsem drugačno stanje, ki se dviga nad njena oba ekstrema.
Stanje toka (wu-wei ali “flow”) izničuje nadzor in tudi razpuščenost, zaupanje v življenje izniči iskanje varnosti in udajanje v nevarnost, spontanost nadomesti pripadnost in identificiranje z vlogami oz. telesom, pravtako zavračanje tega. Brezpogojna ljubezen ublaži navezanost in nenavezanost. Mir nadomesti neskončno izpolnjevanje želj in tudi asketstvo. Modrost se dviga nad iskanje znanje in tudi nad neumnost.

Za osvoboditev ne bo dovolj, da se samo presedlamo iz enega na drug ekstrem, ker smo še vedno na istem nivoju. Osvoboditev je v dvigu iznad obeh. S pomočjo zavestnega, duhovnega življenja- iz dneva v dan.