Lastna vrednost brez kredita

Včasih nihanje naše lastne vrednosti spominja na kotiranje na borzi. Naša vrednost ni realno ocenjena, ampak niha glede na špekulacije na trgu. Enkrat se napihne kot balon in drugič sledi rapiden padec.

Naša lastna vrednost se dvigne, ko nas pokliče fant s katerim dejtamo, ko se nam bivši opraviči, ko napredujemo v službi, ko nas nekdo pohvali, ko dobimo veliko ogledov na socialnih omrežjih, ko dobimo veliko denarja, ko dosežemo športni ali poslovni dosežek…Takrat je naša samozavest in naš ego v inflaciji. Ima presežno vrednost.

Ljudje opazijo, da smo postali zanimivi na trgu in začnejo več vlagati v nas. Pridobimo več ljubezni, več pozornosti in več spoštovanja. Imamo občutek, da zmoremo vse in se počutimo odlično. Vsi dvomi so čez noč izginili, motivacija je na vrhuncu.

A vse, kar smo pridobili je kredit, ki dvigne našo vrednost, a ta vrednost ni naša. Odplačati jo bo treba z obrestmi. In tako kot pride tudi mine. Vedno po strmem dvigu, pademo nazaj v minus ali nulo. Na našo izhodiščno točko, na tisto, kar je naše in tisto kar smo pridelali s svojim delom. To je na našem računu. Vse ostalo je izposojeno.

Naša izhodiščna točka je naša realna vrednost, ki ne niha. Je naša lastna cena in zavedanje sebe. Nihče nam je ne more vzeti, nihče nam je ne more dati. Je plod naše notranjosti, našega “zlatega standarda”.

Čez nekaj časa prenapihnjen balon našega ega poči. Pride zlom in kriza. Ne dobiš ljubezni, ne dobiš pozornosti, nekdo te skritizira, nekdo te zavrne, biznis ti propade, ostaneš brez denarja, fant te pusti, izgubiš lepoto, zdravje, položaj v službi… Ljudje nehajo verjeti in vlagati vate.

Izgubiš vrednost. Počutiš se ničvredno. Počutiš se pozabljeno in zavrženo. A nič od tega- niti nerealen dvig, niti nerealen padec- nista izraz realnosti. Sta izraz zunanjih dejavnikov in šekulacij.

Zato svoje vrednosti ne prepusti “trgu”. Ne pusti, da niha glede na to koliko drugi ljudje verjamejo in vlagajo vate. Drži se svojega notranjega zlatega standarda- stika s sabo. Spremljaj nihanja tvoje vrednosti, a jim ne verjemi. Opazi kako vplivajo nate, a jim ne podleži. Zavedaj se na kaj se veže tvoja vrednost, a se zavedaj, da to nisi ti!