Ženska brez krivde

Hodim po ulici in nasproti mene prihaja moški. Nekaj v meni mi pravi, da boljše, da pogledam stran. Danes imam na sebi rdečo šminko in oprijeto obleko in nočem, da se spogledava iz oči v oči…Nočem, da izgleda kot da ga zapeljujem ali izzivam, nočem da bi dobila kakšen neprimeren komentar…

Ko razmišljam ali bi danes obula tiste petke, na katerih se nabira prah in nove bleščeče uhane, si rečem, da nočem biti preveč vpadljiva, da bom raje izbrala nekaj bolj konzervativnega…

V lokalu čutim, da za sosednjo mizo moški ves čas pogledujejo za našo mizo, čutim poglede na sebi in smeh….Obračam se stran in ne pogledam v njihovo smer, ker me je sram.

Tako se ženske v vsakdanjem življenju odpovemo svoji moči. Ko umaknemo pogled, postanemo objekt, ne subjekt. Tako se same pomanjšamo, ker čutimo krivdo za moč, ki jo nosimo v sebi. Krivdo za svojo žensko prezenco, za užitek, za svoje telo, svoj seksapil, svojo senzualnost, svoj stik in svojo lepoto.

Ja, ženske smo bile vzgojene s krivdo in represijo. Ker bi s svojo energijo lahko vladale, nam je bila predstavljena kot slaba in grešna. Zato se skrijemo in odpovemo svoji ženski energiji. Ne toliko, ker nam svet ne dovoli, ampak ker se cenzuriramo same.

Morda ta svet res ni dovolj varen za nas, da bi se lahko sprostile. Ampak ko pogledaš stran in se odpoveš svoji moči, si še bolj ranljiva za zlorabo, kot če s pogledom in prezenco jasno postaviš svojo mejo, ki jo ne bo nihče prekoračil. A svoje moči ne smeš zlorabiti nisi sama, ne smeš je uporabljati za manipulacijo, iskanje pozornosti in sebične namene. Tvojo moč uporabljaj zase, da se v stiku z njo nosiš kot kraljica. Kot ženska, ki se pozna in čuti. Kot ženska, ki znotraj sebe uživa. Kot ženska, ki se brez sramu počuti dobro.

Če me je bilo včasih sram, ko sem čutila, da si me želi nekdo energijsko polastiti in me vidi kot objekt poželenja, zdaj zavestno dvignem pogled in ga gledam nazaj v oči. Po nekaj časa se vloge zamenjajo in ni več nerodno meni, ampak njemu. Pogled ženske sporoča; “Tukaj sem, to je moje, to so moje meje."

In takrat začetni šovinizem ponavadi popusti.
Ko ženska stopi v energijo boginje se spremeni! Moški jo takrat spoštuje, ne pa prilasti!