Hočem tistega, ki me noče

“Ne postavi nekoga za prioriteto, medtem ko si ti zanj samo opcija", je nasvet, ki ga boste slišali od vsakega gurija, ki se ukvarja z romantičnimi odnosi.

A zakaj je v praksi tako zelo drugače?

Zakaj tisti ljudje, katerim smo samo opcija za nas, tako hitro postanejo prioriteta?

Nekdo, ki ti pokaže, da ga ne zanimaš preveč, ti daje občutek, da ima veliko izbire. Da mora biti nekaj na njemu, da si mu ti samo eden ali ena od mnogih. Učinek izbire mu daje “social proof,” s katerim ustvari v tvojih očeh višjo vrednost in več privlačnosti.

Zato so nam tisti, ki ne pokažejo interesa za nas, bolj zanimivi od tistih, ki ga. Če te nekdo noče, misliš, da je boljši od tebe. V tvojih očeh se dvigne njegova pomembnost, čeprav brez tehtnega razloga.

Medtem pa se nam tisti, ki pokažejo interes za nas, lahko zdijo celo dolgočasni in čudni v smislu; “kaj vidiš na meni?” ker mi nismo všeč sami sebi.

Hkrati pa to, da si nekomu samo opcija, pomeni, da njegovo obnašanje ne bo konsistentno, zato ti bo še bolj privlačen. Enkrat te bo obmetaval s pozornostjo, potem izginil za tri dni in se po nekaj časa spet vrnil…

V študiji z golobi so v dveh kletkah ob vsakem pritisku na vzvod sprožili dotok hrane. Nagrada je bila za oba najprej kontinuirana- hrana je ob vsakem pritisku prišla. Potem pa v eni kletki dotok ob pritisku ni bil več organiziran- hrana je enkrat prišla in včasih ni. Ko so zaprli dotok hrane za oba, je prvi golob po nekaj pritiskih brez hrane odnehal, drugi pa je tako neustavljivo pritiskal, da se je sesul od utrujenosti. Ravno zato, ker je nekontinuiranost tako zasvojljiva. Deluje kot gemblanje. Včasih dobiš to, kar hočeš, in včasih ne. In to te drži v odvisniškem krogu poskušanja.

Zato ti tvoji Break Up Bestici svetujeva, da delaš na tem, da se naučiš, da je konsistetno in spoštljivo tisto, kar je “sexy” in nekonsistentno in nezainteresirano, nekaj, kar je toksično. In ne obratno! Naši možgani morajo nek vzorec ozavestiti in se ga od-učiti, da lahko sprejmejo novega.

In naslednjič, ko nekdo ne bo pokazal dovolj interesa zate, to ne bo več turn on, ampak turn off!

Tukaj sva zate, da te vodiva na poti k bolj zdravi definiciji ljubezni! Zaslužiš si jo!