"Needy" ?

Najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobim na tretmajih je, kako naj vem kdaj sem preveč needy in moram stopiti korak nazaj, kdaj pa so to moje temeljne potrebe od katerih ne smem odstopati? Tudi sama sem si neštetokrat postavila to isto vprašanje.

Kako naj vem ali se slabo počutim zato, ker moj partner dela nekaj narobe ali je to samo moja anksioznost? Ali imam pravico biti jezna ali je to samo moja nesigurnost in nesprejemanje? Je to moje ali njegovo? Je odgovor to, da postavim meje ali to, da delam na sebi?

Mnogo žensk tega ne ve, ker ne zaupajo več svoji presoji. V življenju so jim za vsako izraženo potrebo rekli, da so needy, histerične, nore, da so prezahtevne ali da pretiravajo…Ker so se v preteklosti srečale z gaslightingom in manipulacijo, ne vedo več kdaj se ponepotrebnem opravičujejo za svoje potrebe, kdaj pa ponepotrebnem pritiskajo na partnerja zaradi svoje anksioznosti.

Če imaš porušeno mejo med enim in drugim, potem si pomagaj s temi tremi vprašanji.
Prvi način je, da se vprašaš ali se ti zdi prezgodaj, da tej osebi to izpoveš ali karkoli pričakuješ od nje? Če je odgovor “ja”, potem se pojavi vprašanje zakaj ti je ta oseba sploh že tako pomembna? Preden ti pokaže, da je vredna takega mesta v tvojem življenju, si ji ga dala že sama. V tem primeru gre za tvojo anksioznost.

Drugi način je, da se vprašaš ali bi te to motilo tudi na tvoj najboljši dan? Ali bi te to še vedno motilo, ko se počutiš dobro v svoji koži in si samozavestna? Če je odgovor ja, potem to verjetno ni tvoje. In če je odgovor ne, potem gre samo za tvojo nejevoljo in nesigurnost.

Tretji način pa je, da vprašaš za mnenje. Ne kogarkoli, ampak osebo, ki te dobro pozna in ji zaupaš. Ki ima dovolj modrosti, da ti bo brez težav povedala, ko pretiravaš in se ne bo vedno postavila na tvojo stran. Nekoga, ki ima partnerstvo, kot si ga želiš tudi sama, nekoga, ki ima varen stil navezanosti, če imaš ti morda anksioznega.

Ali pa vprašajmo sebe kako bi oni odreagirali na našem mestu. Bi postavili meje ali se sploh ne bi sekirali?

Tako bomo dobili referenčni okvir in začeli nazaj graditi svoj občutek za presojo. Znali bomo definirati kaj so naše potrebe in kdaj je zgolj naša nesigurnost.