Neizbran

“Moja mama je izbrala alkohol namesto mene. Očitno sem vredna manj kot pijača.”

“Moj oče delo vedno postavlja pred mene. Očitno nisem tako pomemben kot delo.”

“Moj partner je raje izbral žuranje. Očitno je žuranje več vredno kot jaz…”

Nekoč mi je fant rekel, da ne bo več vlagal v odnos, ker mu trenutno več pomeni fitnes kot jaz…Tudi jaz sem si mislila; “Očitno sem res nevredna, če se me primerja s fitnesom…”

Če nekdo izbere nekaj drugega namesto nas, mislimo, da mora biti naša vrednost manjša od tega. Sicer bi se odločili za nas, če bi bili res več vredni? Očitno je, da bi morala biti lastna hči za mamo bolj pomembna kot pa pijača. Torej moram biti res slaba hči, da mama raje izbere pijačo…

Do takšnih poenostavljenih in popačenih zaključkov pride naš um, ko se umeščamo v izbire nekoga drugega in jih jemljemo osebno. Ampak ravno banalnost teh zaključkov nam lahko da misliti, da tukaj nekaj ni prav…

Ko gremo po nakupih res ocenimo vrednost nečesa, šele ko to vrednost primerjamo. “Drago” samo po sebi ne obstaja, če nimamo za primerjavo nekaj kar je poceni. “Poceni” ne obstaja, če nimamo nekaj, kar se nam zdi drago.

In tako ljudje dobimo občutek tudi o svoji lastni vrednosti. Šele, ko sebe primerjamo z drugimi- ljudmi in stvarmi. Glede na to se umestimo in ovrednotimo sebe.

Ampak ali o vrednosti človeškega bitja res lahko govori primerjanje cen, ponudba in povpraševanje ?

To ni ekonomija. To je človeško bitje. To je duša, katere cena se ne more zbijati. To je samo izbira in odločitev nekoga drugega, ki nič ne pove o tebi. To je njegovo. To ni tvoje!

Nikoli se ne primerjajte s stvarmi zaradi katerih niste bili izbrani, nikoli se ne ovrednotite glede na njih. To, da so ljudje namesto vas izbrali nekaj drugega, morda banalnega, govori o njihovih trenutnih prioritetah in vrednotah, ne o vas.

Za nekoga ste več kot draga posest, več kot milijon evrov na računu, več kot pozornost, več kot odvisnost, užitek, status in videz…

Več ste za Kreatorja, ki vas je ustvaril iz ljubezni. Več morate biti zase, ki se ljubite. Potem pa še za ljudi okrog vas, ki to prepoznajo.

Prijavi se na trema za trdnejšo vrednost!

Družba, OdnosiTjaša Macerl .